artikel

Telegraaf Woonkrant

TELEGRAAF WOONKRANT, GOVERT MUIJS

28-12-1994 – door JOHAN DE WIT

Bijna elke kunstenaar zoekt en werkt naar een eigen stijl. De Bussumse kunstenaar Govert Muijs doet dat door een eigen interpretatie te geven aan oogmisleidend schilderen.

Zijn werken vormen door deze techniek een deel van het interieur. De kunstenaar weet bovendien in zijn schilderingen gegevens te verwerken die betfekking hebben op het leven van de afgebeelde personen, zoals beroep, familiekring, verleden en toekomst.

Fraai voorbeeld
Een fraai voorbeeld van de wijze waarop deze kunstenaar opdrachten realiseert, is het werk dat hij maakte voor de wachtkamer van een team psychotherapeuten in Bussum. Het geeft de indruk van een half openstaande kast.

Muijs: “Door de inhoud van een bergkast te laten zien, kan je weergeven wie iemand is, wat hij doet, hoe zij of hij denkt. Je kan laten zien wat wordt gelezen of gegeten, welke hobby’s en zelfs welke verlangens iemand heeft.”

Een ander voorbeeld van de aparte, zich buiten de lijst voortzettende wijze van schilderen, geeft een kapster weer, zowel van achteren gezien als in de spiegel zichzelf ziende. Het was een beloning voor vele jaren trouwe dienst in een prettige werkkring.

Interessant is ook het schilderij dat drie dochters hun vader schonken, waarin duidelijk zowel de familietrekken als de eigen persoonlijkheden en het beroep worden uitgedrukt, en zelfs blijkt dat er een nakomertje is die met haar hond buiten de lijst treedt.

Bron: De Telegraaf 28 december 1994

Geïnteresseerd in mijn diensten?

Neem vrijblijvend contact met mij op

Al meer dan 35 jaar schilder ik portretten en muurschilderingen in opdracht voor bedrijven, organisaties en particulieren.

Contact

Vliegdenweg 11
1406 MX Bussum (Nederland)
T: +31 (0)6 508 75 872
E: info@portretschilder.nl